Nu există un pansament unic care să poată fi folosit în toate cazurile. Pansamentele au funcții diferite
potrivit pentru toate tipurile şi stadiile de rӑni.
Pansamentele au funcții diferite: de curățare, de absorbție sau de protecție şi adesea se completează reciproc, pentru tratarea rӑnilor în toate etapele:
Această fază reprezintă răspunsul organismului la leziune. Din cauza tulburărilor de circulație, a dilatării și a permeabilității crescute a capilarelor, apare edemul, însoțit de exsudare.
Granulația - acesta este procesul de tranziție de la faza inflamatorie la faza proliferativă, care este controlată de macrofage și de alte celule. Macrofagele care se găsesc în mod natural în țesutul conjunctiv uman înghit celulele moarte, iar fibroblastele care se găsesc tot în mod natural în țesutul conjunctiv creează o structură care permite macrofagelor să migreze
Fibroblastele umplu spațiul lăsat de țesutul pierdut cu țesut de granulație.
Dehiscența rănii - în acest proces, numeroase fibroblaste sunt transformate în miofibroblaste (celule cu proprietăți contractile) și o rețea de miofibroblaste interconectate strânge marginile rănii cu 0,6-0,7 mm pe zi.
Îngustarea rănii face ca cicatricea să fie mai mică decât rana inițială.
Epidermoliză - este procesul prin care celulele epidermice proliferante se deplasează de la marginile plăgii către centrul acesteia, la suprafața țesutului de granulație nou format.
Celulele epidermice care migrează de la marginile plăgii acoperă țesutul de granulație și formează un nou epiderm.
Maturizarea - este un proces care implică o reorganizare lentă a structurii microscopice a țesutului cicatricial. Această reorganizare duce la o îmbunătățire a rezistenței cicatricei, la reducerea și netezirea acesteia. Etapa poate dura luni sau chiar ani.